Setkání s andělem - 14. příběh: Reliéf Madony

Chtěl jsem popsat všechny příběhy soch z výstavy, ale nestihnul jsem to do 31. Ledna. Výstava byla prodloužená o měsíc, hurá, třeba své předsevzetí stihnu :)

Jednou mi řekl Karel Král, kameník, herec a můj čtvrťák na střední škole v Hořicích: „Vy sochaři se tak rádi nimráte v těch reliéfech“. Pravda, reliéf není socha a trochu je, není obraz a trochu jej připomíná. Reliéf je tajemný svět sám pro sebe. Všechny sochaře vždy přitahoval svým tajemstvím. Málo kdo jej zvládnul tak geniálně, jako Řekové na tympanonu Parthenonu na Akropoli o kterém jsme se všichni učili. Ale mnoho sochařů vytvořilo tak krásné reliéfy, které jsem viděl a zůstaly navždy v mé obraznosti schované. Třeba bronzová brána do Ráje od Ghibertiho ve Florencii, reliéfy Giacoma Manzu a také vrata ve Františkánské zahradě mého kolegy kováře Petra Císařovského. Navíc jsem chvilku byl v ateliéru medaile na AVU. Ale neměl jsem trpělivost na mrňavé reliéfy ze sádry. Chtěl jsem sekat do kamene. Přesto je reliéfní řešení geniální. Lze vysekat několik reliéfů za sebou a zobrazit tak pokračování příběhu. A to je překvapení a kouzlo reliéfu. Není to půlka sochy, je to obraz světa sám o sobě. Reliéf Madony je část projektu, který připravuji pro kostel Na Lhotce. Při rekonstrukci kostela se bude dostavovat i farní centru se sálem a chodbou. Představuji si, že někdo půjde tímto prostorem a potká ve zdi kámen. Z boku je kámen nevýznamný, ale pokud se zastaví před ním a zadívá se, může vidět příběh. Reliéfní socha je spojena s pozadím. Stopy dláta jsem chtěl vysekat tak, aby něco znamenaly. A také jsem si všimnul, že pokud není plocha za postavou Madony s děťátkem rovná, příběh se trochu proměňuje, pokud se pohybuje úhel, ze kterého reliéf pozorujete.

Na této výstavě ve Strahovském klášteru v Praze jsem chtěl vystavit ještě jeden reliéf, začal jsem ho sekat v Carraře, ale nestihnul jsem jej dokončit. Ale vrátím se k němu, reliéf je krásný svět schovaná kousek pod přední plochou kamene.

Další části příběhu:

 
<< blog