Setkání s andělem - 16. příběh: Setkání Jana z Pomuku s Andělem – socha pod vodou

Tuto sochu jsem chtěl vytvořit jako příběh. Příběh Sv. Jana Nepomuckého. Je to zpodobení chvíle, kdy se uzavírá pozemský příběh Jana z Pomuku a začíná nový život. Život Svatého Jana Nepomuckého. Fascinující, zázračná chvíle. Pod vodou, pod hladinou Vltavy, kam byl Jan shozen z Karlova mostu, za to, že bránil tajemství. Zpovědní tajemství královny. Ale tady chci psát příběhy soch z výstavy. Proč vznikly, kam putovaly a kdo za nimi a kam může přijít, aby je viděl. Tohle je poslední o které píšu, protože zítra výstavu odvážím, končí po dvou a půl měsíci. Děkuji moc všem, kteří mi s ní pomohli.

Když nejsou sochy na výstavě, jsou doma v ateliéru, nebo zpátky ve sbírkách sběratelů, nebo na svém místě v architektuře, pro které vznikly. Jednu sochu si ale na výstavu půjčit nemohu, protože je na svém místě 43m pod hladinou Slapské přehrady. Je to socha pod vodou. V roce 2011 za mnou přišli potápěči Jirka, Jana, Willy, Zajíc z Willyteamu. Potápějí se na Slapech a rozhodli se, že na původním místě obnoví něco, co tam bylo a není. Podle starých fotografií na místě horního slapu osadili pod vodu repliku Ferdinandova sloupu. Bavilo je to natolik, že se rozhodli obnovit i druhou památku na tomto místě – „sochu Nepomuka“. Oslovili mě a já na to kývnul. Nakonec vznikla kamenná socha přesně pro tento projekt. Byla mi hodně blízká a já se s ní ani nechtěl rozloučit. Chvilku jsem s ní ještě plaval pod hladinou a pak doputovala s potápěči až na její místo v tichu a tmě na dně, kde nahradila chybějící původní sochu na původním místě. Ale své návštěvníky má stále. Na stránce socha pod vodou se objevují fotky expedic, návštěvníků – potápěčů.

A protože nejsem potápěč, kamennou sochu Setkání s Andělem již neuvidím. Ale zůstal mi model, který jsem na začátku této práce vymodeloval a podle kterého se sekalo do kamene. Ten jsem nechal odlít do bronzu. Bronz má jednu fajn vlastnost: může být více originálů. V tomto případě tedy čtyři. Jeden bronzový je v Římě v Nepomucenu uprostřed mramorové kašny, jeden bronzový v zahradě vily v Černošicích, jeden kamenný na dně Slapské přehrady a jeden bronz nyní zakončuje výstavu. Je to setkání s Andělem.

Děkuji všem, kteří sochy navštívili a těším se na setkání příště.

Další části příběhu:

 
<< blog